4 Martie : Rouge Rouge SHISEIDO in Rubby Cooper
Rouge Rouge este produsul cu care japonezii de la Shiseido defileaza ca varf de gama si au toate motivele sa o faca. Formula bogata, imbogatita cu acid hialuronic pentru un plus de hidratare, gliseaza si adera usor creand un film compact si opac pe buze.
Pe buze ramane o perioada rezonabila de timp, pigmentii colorand buzele intr-o nuanta uniforma chiar dupa ce luciul de pe buze dispare. Unele dintre nuantele de rosu ale liniei cuprind micro-pigmenti ce potenteaza stralucirea rujului lucios facand din el un excelent produs pentru seara.
145 de ani de istoria a casei Shiseido vine si cu o experienta pe masura, inteligent adaptata culturilor in care marca este prezenta. De aceea producatorii vin si cu recomandari de “modificare” a finisului in functie de preferinte: pentruun efect mai mat- rujul se aplica peste o pudra si peste un creion, pentru un finis mai transparent, se recomanda utilizarea rujului peste un balsam iar pentru “o finisare mai moale” tapotati cu grija buzele cu ruj fara a-l aplica in mod traditional.
PRINTESA MARTHA BIBESCU
Gratie sarmului sau irezistibil, descendentei aristocratice, talentului artistic, devotamentului fata de tara sa, mecenatului pentru arta romaneasca si daruirii pentru ingrijirea si sprijinirea nevoiasilor, printesa Martha Bibescu a fost o femeie venerata, admirata si cutivata de contemporanii sai din Romania dar si din restul Europei.
Nascuta in 1886/1889 la Bucuresti, fiica a ministrului de externe al Romaniei, Ion Lahovary si a Smarandei Mavrocordat , facea parte dintre cele mai vechi si ilustre familii romanesti de traditie politica, diplomatica si culturala (ramura moldoveana a domnitorului Constantin Mavrocordat, parinti si bunici ministri de externe si Presedinti ai Senatului). Studiaza cu profesori particulari in Romania si la o manastire din Belgia iar in 1905 se casatoreste cu printul George Valentin Bibescu, diplomat si ofiter aviator in armata romana, intrand in familia princiara din care mai fac parte Ana-Elisabeta Brancoveanu, contesa Ana de Noailles si Elena Vacarescu dar si rude franceze in genealogie directa cu familia imparatului Napoleon.
Poeta si romaciera
Noul statut ii permite aprofundarea literaturii franceze dar si a culturii europene prin intermediul nenumaratelor calatorii in Europa, Persia si Egipt alaturi de sotul sau. Calatoriile. trairile, noile culturi si obiceiuri dar si personalitatile importante intalnite incep sa devina inspiratie pentru scrieri de succes. Prima sa carte, Opt paradisuri din 1908, primeste Premiul Academiei Franceze pentru Literatura, acest volum deschizand seria unei opere impresionante, din care nu vor lipsi romanele de inspirație autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalități din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondență, o serie de biografii istorice, semnate, în parte, sub pseudonimul Lucile Decaux.
Seducatoare
Recunoscuta ca una dintre cele mai frumoase femei din Europa, viata sentimentala a Marthei Bibescu a fost subiect de discutie decade intregi. Viata sa alaturi de printul Bibescu s-a transformat la putina vreme dupa casatorie mai degraba intr-un parteneriat mutual de sustinere reciproca, printul fiind in permanenta vazut in compania altor femei iar sotia sa fiind banuita de numeroase legaturi amoroase. Considerand ca “viata nu poate fi traita in afara iubirii” , frumusetea si farmecul sau au ingenunchiat printi mostenitori si capete incoronate, inalti oficiali, artisti sau personalitati marcante ale inaltei societatii europene. Printul mostenitor al Germaniei, Wilhelm era atat de indragostit incat a trecut peste toate cutumele societatii si, in semn de dragoste i-a oferit Marthei o calatorie cu limuzina sa , trecand, in plina zi, pe sub poarta Brandemburg, extravaganta permisa doar membrilor familiei imperiale germane si doar cu ocazia unor manifestari oficiale.
Printul francez Charles-Louis de Beauvau- Craon, printul Alfonso al XIII-lea al Spaniei, atasatul militar al Marii Britanii la Bucuresti Lordul Christopher Thompson sau militantul socialist Rene Jouvenel au fost rapus de personalitatea si frumusetea Marthei. Cu unii dintre ei a pastrat o indelungata legatura de prietenie, corespondand cu acestia si dupa aproape 30 de ani.
Militanta si diplomata
Contactele sale personale la cel mai inalt nivel a permis Marthei Bibescu sa intre in legatura cu personalitati politice si diplomatice carora sa le poata influenta parerile si deciziile in favoare Romaniei, si in perioada Primului Razboi Mondial, si in preajma Celui de al Doilea. Martha a recurs de-a lungul vietii la actiuni indraznete, aproape nebunesti pentru a proteja interesele natiunii: a ramas in Bucuresti in 1917 pe timpul ocupatiei germane a capitalei si a fost o importanta sursa de informatii pentru Curtea Regala aflata la Iasi ; a efectuat in 1943 impreuna cu varul sau Printul Barbu Stirbei o vizita secreta in Turcia pentru a negocia retragerea Romaniei din razboi si si-a afirmat permenent lupta deschisa importiva pericolului pe care il reprezenta Rusia stalinista.
Toate acestea o califica pe Marta Bibescu printre femeile a caror influenta a fost hotaratoare in istoria europeana a inceputului de secol XX. Ministrul Francez pentru Afaceri Straine la Bucuresti, Louis Barthou afirma chiar ca intre 1920 si 1930 Palatul Mogosoaia, resedinta printilor Bibescu devenise o a doua Liga a Natiunilor, Martha Bibescu si sotul sau gazduind cele mai proeminente figuri internationale ce vizitau Romania, de la regele Gustav V al Suediei si Churchill pana la politicieni, diplomati sau scriitori (Paul Morand, Antoine de Saint-Exupery etc)
Exilul in semn de protest
In anul 1941 se stinge din viata sotul sau iar in 1945 Martha protesteaza impotriva cursului politicii romanesti plecand in exil in Franta, trecand dureros peste profundul sau atasament pentru Romania. A ramas intreaga viata o voce publica in favoarea importantei si valorilor romanesti in spatiul European si in cultura mondiala iar implicarea sa in sustinerea intereselor Romaniei in lume a fost recunoscuta in cel mai onorant mod, in 1963, prin numirea sa drept consilier in problema romaneasca a presedintelui francez Charles de Gaulle.
Toate scrierile Marthei Bibescu , de la proza si poezii pana la articolele din The Sunday Evenind Post sau Paris Soire au avut un mare succes, insa cele care au creat un impact remarcabil sunt romanul Papagalul verde (1923), biografiile istorice O dragoste tandră a lui Napoleon: Maria Walewska (1936) şi Alexandru Asiaticul (1912), paginile de memorialistică din La bal cu Marcel Proust (1928) şi Povestea unei prietenii: Corespondenţa mea cu abatele Mugnier (1951, 1955, 1957).
Printesa- academician
Premiata de Academia Franceza chiar de la prima sa carte in 1908, aceeasi academie ii confera Marthei Bibescu, in 1954, Marele Premiu pentru Literatura pentru intreaga opera iar in 1955 Academia Regala de Limba si Literatura Franceza de la Bruxelles o invita sa ii devina membru, ocupand pana la moartea sa fotoliul pe care anterior il ocupase Ane de Noailles.
Printesa Bibescu a fost de asemenea printre primele femei mason din Romania iar in 1962 a fost decorata cu Legiunea de Onoare. A murit la Paris in 1973, la 87 se ani si este inmormantata la Castelul Menaras de pe Valea Loarei