Aspectul buzelor constituie o preocupare importanta a medicinei estetice deoarece buzele bine definite, cu volum, in echilibru cu restul figurii, cu o forma simetrica, intotdeauna vor transmite privitorului frumusete, tinerete si senzualitate.
Buzele influenteaza atat de mult impresia asupra celorlalti datorita localizarii lor centrale, a culorii, texturii si formei lor. Ne influenteaza si datorita asocierilor generate de diferite momente ale istoriei civilizatiei si culturii universale. Intotdeauna buzele pline, bine definite si rosii (vascularizate) au fost asociate cu senzualitatea avand o mare putere de atractie.
Aceasta putere a unor buze frumoase este perceputa de toata lumea, constient sau inconstient. Dorinta de a interveni asupra lor prin proceduri estetice de volumizare si de corectare a formei este din ce in ce mai prezenta pentru ca pastrarea sau prelungirea tineretii este marea dorinta a contemporanilor nostri.
Cand?
Da, si buzele imbatranesc odata cu restul fetei noastre. Isi pierd forma, volumul, textura, culoarea si vitalitatea. Aceste transformari neplacute si nedorite pe care buzele le sufera cu varsta contribuie la aspectul imbatranit al unei persoane. As putea spune chiar ca buzele sunt printre primele trasaturi afectate in mod negativ de varsta. Au o protectie foarte slaba, datorita unui strat cornos extrem de subtire si sunt deosebit de vulnerabile in fata factorilor de mediu nefavorabili, iritanti si solicitanti (ultraviolete, fumat, vant, deshidratare generala).
In afara factorilor externi, forma, volumul si starea de hidratare a buzelor sunt foarte afectate de factori locali. Cei mai importanti sunt retractia gingiilor, pierderea dintilor si resorbtia osoasa. Toate acestea duc la pierderea volumului si elasticitatii tesutului subcutanat, provocand retractia si micsorarea rosului buzelor.
Si folosirea buzelor in actiuni zilnice obisnuite scad odata cu inaintarea in varsta. Functiile multiple ale buzelor, implicarea lor in vorbit, respiratie, mancat, baut, se exercita prin actiunea repetata a muschiului orbicular al gurii. Aceasta actiune repetata este un factor important implicat in modificarile aparute cu varsta la nivelul buzelor.
De aceea medicina estetica evalueaza si trateaza impreuna buzele si tesuturile periorale, ca unitate estetica integrata si complexa. Doar ochiul unui specialist poate evalua modificarile aparute la nivelul buzelor, unele evidente, altele subtile ale acestora. Riscurile interventiilor asupra lor de catre ne-specialisti au rezultate dezastruoase, uneori ireversibile
De ce?
Imbatranirea acestei zone se caracterizeaza prin aparitia de riduri periorale fine, aparitia liniilor marionetei, aplatizarea buzelor, scaderea arcuirii lor (aplatizarea arcului lui Cupidon). Philtrum (spatiul intre baza nasului si buza superioara) devine mai lung si mai slab definit, ceea ce duce la subtierea buzei superioare.
Dinamica buzelor se schimba odata cu varsta. Zambetul devine mai ingust pe linie verticala si se largeste pe linia transversala. Persoanele trecute de 50 de ani isi pierd capacitatea de a avea un zambet larg care dezveleste dintii. In zona barbiei apare “coaja de portocala” si santul mentoniere se adanceste. Santul a apare datorita actiunii repetitive a muschiului mentonier care este cel care trage buza inferioara in jos si in afara. Accentuarea acestuia odata cu varsta duce la instalarea unei expresii de indoiala si suparare permanenta.
Un alt semn important si evident este adancirea santurilor nasolabiale/nasogeniene de o parte si alta a gurii. Acestea se accentueaza datorita alunecarii in jos a grasimii malare, a scaderii tonusului pielii, a pierderii volumului facial. Sub colturile gurii apar 2 riduri numite “liniile marionetei” care dau impresia de tristete si oboseala continua. Aceste linii apar tot prin ptoza pielii si a sistemului musculo-aponevrotic, prin pierderea de volum la nivel facial si prin actiunea repetata a muschiului depresor al coltului gurii.
De catre cine ?
Realitatea este ca medicii esteticieni cunosc foarte bine toate aceste modificari. Ei cunosc corelatia cu celelalte transformari ale fetei ( ati vazut ca unele modificari vizibile in zona gurii pornesc de la obraji ) si cunosc solutiile prin care pot repara toate aceste neajunsuri care apar inerent cu cat inaintam in varsta.
Vestea buna: exista solutii si intotdeauna am insistat ca este mai bine sa prevenim toate aceste inestetisme. Trebuie sa ajungem la medicul dermatolog sau la medicul chirurg plastician inainte ca ele sa devina vizibile cu ochiul liber.
Medicina estetica actuala are multe metode, foarte eficiente, prin care biorevitalizeaza pielea si ii creste functionalitatea. De asemenea, recupereaza volumele pierdute la nivelul pielii si ale grasimii obrajilor, mentine hidratarea si elasticitatea pielii la nivelul intregii fete in general, si al buzelor in special. Trebuie sa profitam de toate aceste avantaje pe care ni le pun la dispozitie progresele imense ale medicinei.
Sa nu uitam nici o clipa ca o piele frumoasa este de fapt, in primul rand, o piele sanatoasa!!! Tot ceea ce facem corect si inteligent pentru frumusetea noastra este pentru sanatatea noastra, pentru echilibrul si impacarea noastra cu noi insine.
Cum arata buzele ce vibreaza de tinerete si sanatate ?
Sunt bineinteles, cele cu volum (in armonie cu restul fetei) si conturul bine definit. Buza superioara trebuie sa aiba forma unei litere M alungite, aceasta arcuire de la mijlocul buzei purtand numele de “Arcul lui Cupidon”. Arcuirea este foarte importanta pentru atractivitatea buzei superioare, dupa cum ii sugereaza si numele. La jonctiunea dintre buze si piele se gaseste vermilionul care trebuie sa fie bine exprimat si vizibil, efectul contribuind la volumizarea buzelor. Buza superioara are aproximativ 80% din volumul buzei inferioare care are si o forma mai curbata.
Deasupra buzei superioare, intre Arcul lui Cupidon si nas se gaseste Philtrum si cele 2 coloane ale Philtrumu -ului. Inaltimea sa este indicat sa fie in jur de 20mm, iar raportul cu inaltimea buzei superioare sa fie sub 3. Acest raport al inaltimilor mai mic de 3 ne da aspectul tineresc al buzei superioare. Sunt date tehnice rezultate din studiul atent al unui aspect frumos si corect al buzelor, pentru ca re-crearea frumusetii este o stiinta care se realizeaza de catre medici specializati, si nu empiric dupa cum ne indruma ochiul sau gustul nostru. Sa nu uitati ca in zona respectiva exista vase de sange, terminatii nervoase, muschi, iar interventia medicului se face cu respectarea anatomiei si fiziologiei zonei. De aceea, doar medicii esteticieni sunt indreptatiti, licentiati si pregatiti sa faca asemenea interventii.
Concluzie
Fireste ca restabilirea volumului si formei buzelor nu se realizeaza strict dupa cifre rigide. Nici pe departe. Conteaza enorm si dorinta pacientului si simtul estetic al medicului. Dar interventiile estetice sunt o stiinta medicala in primul rand, nu proceduri care pot fi lasate pe mana nespecialistilor.
In urmatoarele articole vom descrie procedurile care se pot face la nivelul buzelor sau la nivelul zonelor din vecinatate, pentru a avea un aspect plin de sanatate, frumusete si tinerete.
Pe doamna Dr Manuela Ravescu, Medic specialist Dermatolog, competente in Dermato-Cosmetologie, estetician o puteti citi/gasi pe siteul www.drmanuelaravescu.ro si pe pagina de social media aici.