20 Martie: Matt Lipstick KRYOLAN in nunata NIKE
O formula de ruj perfect mat vine de la Kryolan. Professional Make Up , declinata in 18 nuante noi, cu nume de zeite, muze si eroine, Rujul Matt in noua nuanta Nike invaluie buzele intr-o culoare vibranta si plina, foarte pigmentata. Creat pentru make-up profesional este indicat sa fie aplicat peste un primer.
Fiind o formula mata, surprinzator nu are o concentratie mare de pudra si asezat pe buze, are chiar un usor luciu initial dar isi matuieste finisul in cateva secunde.
Culoarea este ultrarezistenta perfect mata, si refuza transferul imediat dupa aplicare.
Intre ingrediente regasim vitamina E care are ca scop principal stimularea refacerii pielii fiind asadar o formula mata buna de folosit si pentru cele a caror buze sunt deshidratatea sau care nu se simt confortabil cu rujurile mate clasice.
HERTA MULLER
Autoarea romana de nationalitate germana Herta Müller s-a nascut in 1953 la Timisoara intr-o familie de svabi banateni. Asemeni multor romani de nationalitate germana, parintii sai au fost hartuiti reusind cu greu sa faca fata perioadei comuniste. Tatal lucra pe post de camionagiu dupa ce in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial a fost inrolat in Waffen SS iar la venira comunistilor a fost expropriat si “introdus in campul muncii” iar mama, deportata timp de 5 ani in lagarul de munca fortata din Ucraina. Toata aceasta experienta traumatizanta a deportarii si hartuirii germanilor din Romania se constituie intr-un fir rosu al intregii opere literarea a autoarei si i-a adus acesteia Premiul Nobel pentru Literatura in 2009
A facut studii de germanistica și de limba și literatura romana la Universitatea din Timisoara. Apropiindu-se de Grupul de actiune din Banat ( format din studenti si scriitori svabi banateni) s-a alaturat actiunii acesteia de contestare a regimului comunist din Romania, fapt ce a adus-o in atentia Securitati. A inceput astfel persecutia, ingradirea unor drepturi, represiunea si cenzura care ii ciuntea si macelarea toate lucrarile literare pe care era obligata sa le depuna pentru a fi “aprobate”.
Debuteaza cu mare greutate in 1982 cu volumul „Niederungen” – „Ținuturile joase” sau “Depresiunile”, după o puternică confruntare cu cenzura care i-a „defrișat” simțitor manuscrisul. Paradoxal, volumul i-a fost premiat de Uniunea Tineretului Comunist la secțiunea „lucrări în limbile naționalităților conlocuitoare”. A fost insa raportata securitatii de catre un coleg din Cercul Literar „Adam Müller-Guttenbrunn”care o acuza ca prima ei care contine „orientări anti-statale”. Aceasta nota a fost folosita ca dovada impotriva scriitoarei romance, in baza ei initiindu-se urmarirea informativa. Nu se stie insa cum a reusit, peste doi ani, sa trimita manscrisul volumului ei de debut in Germania iar cartea a fost publicata exact așa cum fusese scrisă de autoare, reactia autoritățilordin România fiind deosebit de dura si ducand la intezicerea publicarii oricarei lucrari scrise de Herta Muller.
Tot in aceeasi perioada, pentru a scapa de represiunea Securitatii i se propune sa vina informatoare insa ca urmare a refuzului ei Herta Müller a fost expediată pentru reeducare într-un „mediu muncitoresc sănătos”, la întreprinderea „Tehnometal”, unde a lucrat ca traducătoare. Ulterior și-a câștigat traiul lucrând în calitate de profesoară suplinitoare în diferite școli, și la câteva grădinițe, precum și acordând ore particulare de germană. Biografia ei este prezentată în volumul „Regele se înclină și ucide’ din anul 2005.
Ca urmare a interdicției de a publica, Müller a emigrat în 1987 în Republica Federala Germania. Ca autoare de limba germana, aici devine in 1995 membra a Academiei Germane pentru Limbă și Poezie iar in anul 1999 Müller a fost propusă de guvernul german pentru Premiul Nobel pentru Literatura. In 2008 a fost propusă pentru a doua oară, din partea Germaniei, pentru acest premiu iar in 2009, după ce a fost nominalizată pentru a treia oară, pe 8 Octombrie i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură 2009, pentru volumul Atemschaukel (Leagănul respirației). Juriul a acordat Premiul laudand „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care Herta Muller a descris plastic universul dezrădăcinaților”, fiind a douăsprezecea femeie care primește acest premiu.
Lista premiilor pe care autoarea le-a primit de-a lungul carierei este deosebit de lunga si impresionanta iar lucrarile sale iste 30 de limbi straine de la chineza sau greaca la catalana, islandeza sau turca. In limba romana lucrarile Hertei Muller sunt lansate in special la editura Humanitas unde pana in prezent I s-au tradus cele mai importante lucrari: Încă de pe atunci vulpea era vânătorul Humanitas Fiction, 2009, Leaganul respiratiei, Humanitas Fiction, 2010 in traducerea lui Alexandru Al. Șahighian, Călătorie într-un picior Humanitas Fiction, 2010, Omul e un mare fazan pe lume, Humanitas, 2011, Mereu aceeași nea și mereu același neică Humanitas, 2011, Ținuturile joase , Humanitas 2012, Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi Humanitas, 2014