Toamna-i aici si se face simtita serios! Nici nu-i de mirare pentru ca mai are doar cateva zile sa se remarce pana va fi detronata de sora ei mai capricioasa! Si una si alta insa ne gratuleaza cu temperaturi scazute si vant rece. Asa cum suntem preocupati sa acoperim si sa protejam alte parti ale corpului, trebuie sa ne indreptam atentia si asupra ingrijirii buzelor serios afectate de factorii de mediu. Obiectivul principal : mentinerea buzelor hidratate, protejate si frumoase!
Ne-am luat aliati seriosi si am solicitat sfatul unui specialist: Daniela Oana Blenovici, trainer in dermato-cosmetica. Daniela ne spune ce ingrediente sa cautam in produsele pentru ingrijirea buzelor si cum ne pregatim pentru a trece cu bine de sezonul rece.
Cum prevenim uscarea buzelor?
Acordandu-le atentia potrivita! Buzele sunt unele dintre cele mai agresate parti ale fetei, chiar ale corpului.La nivelul buzelor nu exista glande sebacee, deci suprafata acestora este lipsita de bariera de grasimi care sa le protejeze de factorii externi si sa impiedice pierderea apei din piele in mediul extern. Din acest motiv este important sa folosim produse bogate in lipide care sa emolieze, sa mentina buzele netede si sa impiedice deshidratarea lor.Prin aplicarea constanta a produselor destinate ingrijirii buzelor, de tip lip-balm sau lip-treatment care contina lipide similare celor din piele si agenti de hidratare buzele isi recapata aspectul sanatos, tonusul si sunt protejate.
Ce ingredienti trebuie sa contina un ruj potrivit pentru utilizare in sezonul rece?
Asemeni tuturor produselor cosmetice si rujurile trebuie sa contina ingredienti activi care sa le ofere calitati potrivite luptei impotriva factorilor agresivi din mediul ambiant. Pentru sezonul rece alegeti rujuri care au intre ingredienti urmatoarele lipide, cu puternic efect de protejare impotriva deshidratarii (nu permit pierderea de apa din tesuturi si uscarea excesiva a buzelor): petrolatum, ceara de albine(cera alba), ceramide, squaleni, lanolina, dimethicone, vitaminele A si E (retinol si tocoferol), ulei de ricin (castor oil, dap, chiar asa J), unt de shea (Butyrospermum Parkii), ulei de argan, unt de cocos sau unt de cacao.
Buze bine hidratate cum obtinem?
Pentru imbunatatirea gradului de hidratareal buzelor alegeti rujuri sau balsamuri care au in compozitie ingredienti care capteaza si retin apa, redand volumul si aspectul uniform al buzelor, precum glicerina (glicerol), acidul hialuronic, colagen, vitamina C, uree sau aloe vera.
Da-ne cateva TIPS-uri de sezon!
Atentie la ULTRAVIOLETELE iernii!Ele nu lipsesc, dimpotriva, si va recomand sa le luati in serios, ferindu-va de actiunea nociva a ultravioletelor chiar si in sezonul rece. Cautati Dioxidul de Titan in balsamurile sau rujuri pentru ca ofera protectie solara sporita..
Consumand cat mai multa apa, nu ne vom asigura doar un organism bine hidratat, ci si buze hidratate. Iarna, in afara de cei 2 litri de apa obligatorii, putem sa ne rasfatam si cu cat mai multe ceaiuri.
Trebuie sa mentinem umiditatea atmosferica la cote optime pentru pielea noastra in mediile in care ne petrecem mai mult timp. Atentie la gradul de umiditate din autoturisme si din birouri si nu uitati de dormitor unde putem folosi un umidificator sau putem pune un pahar cu apa pe calorifer, altfel umiditatea va scadea din cauza metodelor de incalzire a camerei, iar pielea si buzele se vor usca.
Balsamul de buze este indicat sa il aplicam cu cateva minute inainte de a iesi din casa si ori de cate ori simtim nevoia. Pentru o extra ingrijire il putem aplica si in fiecare seara inainte de culcare si ne vom trezi in fiecare dimineata cu buze netede si pregatite sa infrunte gerul de afara.
Nu evita rujurile sau gloss-urile! Aplica-le peste balsamul de buze. Ele iti vor aduce un aport de ingredienti emolienti sau hidratanti, SPF si vor crea o bariera protectoare ce va feri buzele de vant si temperaturile scazute!
S.O.S. Buze crapate
Se intampla frecvent in anotimpul rece sa ne apara crapaturi, cojite, cruste, sau chiar sangerari la nivelul buzelor. Ce e de facut?
- curatati buzele cu gomaje delicate pentru buze
- aplica cat mai des balsam de buze bogat in lipidele mentionate mai sus
- evita umezirea buzelor cu saliva, in special cand iesi afara. Senzatia de confort va fi doar temporara, ulterior buzele vor crapa si mai tare
- evita tragerea crustelor sau a cojitelor cu degetele sau dintii, nu vei face decat sa iti inrautatesti starea
- nu te exfolia pentru a grabi caderea cojitelor. Aplica balsamul de buze pentru a le inmuia si vor cadea de la sine
Daca va confruntati in fiecare anotimp rece cu buze uscate sau crapate, cel mai bine urmati sfaturile de preventie pe care le puteti pune in aplicare inca de la sfarsitul verii si veti intampina iarna cu buze hidratate si protejate. Nu uitati, buze frumoase inseamna buze sanatoase !
Daniela Oana Blenovici este cosmeticiana si formator in dermato-cosmetica la Scoala Beauty One si ii puteti urmarii sfaturile pe pagina de Social media a Scolii